Nieuws

29 juni 2021

Nu anderhalf jaar nadat Blind Vertrouwen is uitgebracht zijn er 2.500 exemplaren verkocht! Een fantastisch resultaat, waar ik heel trots op ben. Momenteel ben ik aan het uitzoeken hoe ik een e-book kan uitbrengen zodat nog meer mensen het boek kunnen lezen.

Koen Postma

 

21 september 2007

Op deze dag, 21 september, twaalf jaar geleden kregen we een van de heftigste vuurgevechten van onze uitzending. We bevonden ons bij het dorpje Musazai in de beruchte Mirabad vallei. Uit inlichtingen bleek dat er mogelijk een Taliban kopstuk in de buurt was. Dat was voor ons de aanleiding om met onze voertuigen in overwatch, steeds dichter naar de greenzone te verplaatsen en uiteindelijk zelfs een voetpatrouille uit te sturen naar een quala aan de rand van de greenzone. De Troops In Contact die we toen kregen kende zijn weerga niet….

Alle tekenen voor een naderend gevecht waren aanwezig. Vrouwen en kinderen hadden het dorpje verlaten en via de ICOM, de afgeluisterde communicatie van de Taliban, werden verschillende strijders aangestuurd om in positie te komen. Onderstaande fragment uit het boek beschrijft het begin van deze TIC:

‘Willem voor Christian. Kunnen jullie een voetpatrouille naar de rand van de greenzone sturen? Kijken hoe de OMF daarop reageert?´ Ondanks lichte twijfel bij Christian geeft hij de teams van Jack en Joep de opdracht te voet naar de rand van de greenzone te gaan. Koen blijft deze keer samen met Arie en Dennis achter om de eventuele luchtsteun aan te sturen.

Kebem! KebEM! KEBEM!

Hè, wat? Mortieren? Wat, waar …? Drie ongelooflijk harde klappen, toenemend in volume, zijn de startschoten voor een TIC die zijn weerga niet kent. Even heerst er verwarring over de drie explosies, maar al snel wordt het Jack duidelijk. Dit is de eerder genoemde muur die opgeblazen wordt, vlak voor de quala. Gelukkig voor hen gebeurt het net iets te vroeg. Of misschien gebruikt de OMF deze ontploffing wel als startsein voor het vuurgevecht, want dat barst vervolgens los! De achtergebleven teams in de overwatch beginnen direct met het beschieten van de plek van de ontploffing. De OMF blijken niet alleen vóór hen maar ook rechts van hen te zitten en vuren volop terug. De mannen bevinden zich nu in het middelpunt van ontelbare, heen en weer fluitende kogels. ´Break Contact, Break Contact! Tunnelen!´ Bij het horen van dit bevel schieten ze direct in de contact drill modus, het vaste en uit ten treure getrainde stramien dat uitgevoerd moet worden tijdens het uitbreken van een TIC. Ze verplaatsen zich naar achteren, onder maximaal vuur, richting een veilig heenkomen - of iets wat ervoor door kan gaan.

Vanuit de greenzone werd vanuit zeer veel verschillende posities op ons gevuurd. Het front was meer dan 300 meter breed en we werden met geweren en RPG’s beschoten. De Apaches die werden opgeroepen waren binnen de kortste keren leeg geschoten en moesten terug om nieuwe munitie te halen. Nadat de TIC was afgelopen realiseerde ik me pas dat ik tijdens het aansturen van de Apaches helemaal niets had mee gekregen van het gevecht om mij heen. Dat besef kwam vooral toen Arie mij erop wees dat er 3 RPG granaten binnen 30 meter van ons voertuig waren neergekomen. Ik had dit zelf niet gemerkt…..


 

De drukker is geselecteerd. In samenwerking met NPN drukkers uit Breda gaan we Blind Vertrouwen op de markt brengen!

Snippets

Lees hier alvast een aantal fragmenten uit de tekst

Lees meer

Nieuws

29 juni 2021 Nu anderhalf jaar nadat Blind Vertrouwen is uitgebracht zijn er 2.500 exemplaren verkocht! Een fantastisch resu...

Lees meer
Meer nieuws
 • Reclame 1

  Uitverkocht

  Het boek is na twee drukken en 2.500 exemplaren uitverkocht. We zijn nu bezig om te kijken of we een e-book kunnen uitbrengen!

  UITVERKOCHT
 • Koen Postma Koen Postma

  "Koen is initiatiefnemer van dit boek. Hij is ondertussen oud-marinier en was tijdens de uitzending..."

 • Maaike van Poelje Maaike van Poelje

  "Maaike van Poelje is jarenlang werkzaam geweest als tekstschrijver en journalist en heeft als auteur enkele kinderboeken..."